Розмір шрифту:
Нові інтродуковані джерела цінних ознак пшениці м’якої ярої
Остання редакція: 2017-04-19
Тези доповіді
Пшениця м’яка яра на даний час не посідає належного місця серед зернових культур і розглядається лише як страхова культура на випадок загибелі посівів озимої пшениці. Разом з тим, вона дає високоякісне продовольче зерно, є джерелом цінних генів для селекційного покращення пшениці озимої, а за відповідної агротехніки існуючі сорти пшениці ярої здатні забезпечити досить високий рівень рентабельності виробництва зерна. Реалізація генетичного потенціалу пшениці ярої можлива лише за умови створення сортів з високим рівнем урожайності, адаптивності, якості продукції. Це, у свою чергу, потребує якісного вихідного матеріалу, який залучається Національним центром генетичних ресурсів рослин з України та зарубіжних країн. Зокрема, цінний матеріал залучається з міжнародних центрів сільськогосподарських досліджень – CIMMYT, ICARDA. Серед нових залучених зразків пшениці м’якої ярої за останні п’ять років сорт Черноземноуральская 2 (Росія) виділився як і у сприятливі 2012 і 2014 рр. (середня урожайність 574 г/м2, маса 1000 зерен 42,9 г при відповідних показниках стандарту Харківська 26 511 г/м2 і 39,5 г), так і у несприятливому 2013 р. (265 г/м2, 35,3 г при показнику стандарту Харківська 26 259 г/м2 і 32,6 г. Цей сорт мав високу стійкість (на рівні 8-9 балів) до збудників борошнистої роси та бурої іржі. Так само, сорт з Росії Саратовская 73 виділився у 2014 р. (сприятливому) та 2015 р. (несприятливому) роках: середні показники урожайності 379 г/м2, маси 1000 зерен – 39,2 г; стандарт – 342 г/м2 і 35,9 г. Сорт з Казахстану Касиет мав урожайність 337 г/м2 при масі 1000 зерен 33,1 г. Ці зразки стійкі до борошнистої роси (7-8 б) та бурої іржі (9 б).
Full Text:
PDF