Наукові конференції України, Міжнародна науково-практична конференція "Генетичне та сортове різноманіття рослин для покращення якості життя людей"

Розмір шрифту: 
Елементи продуктивності колосу та урожайність м’якозернових зразків пшениці м’якої озимої
А. В. Ярош, В. К. Рябчун, О. Ю. Леонов

Остання редакція: 2017-04-21

Тези доповіді


Провідне місце в зерновому балансі нашої країни належить пшениці. Одним із технологічних напрямків використання борошна пшениці м’якої озимої є кондитерський. М’якозерні форми служать цінним матеріалом для виготовлення бісквітів. Структура ендосперму зернівки, його твердість зумовлюють дисперсність борошна. Твердозерні зразки при загальноприйнятих режимах помелу дають, крупчасте, розсипчасте борошно, а з м’якозерних – при тих же режимах помелу утворюється дрібнодисперсне борошно. На сьогоднішній час в Україні зареєстровано лише два сорти м’якозерної пшениці – Оксана та Білява (Селекційно-генетичний інститут). Проте нові м’якозерні сорти з комплексом цінних господарських ознак більше б збагатили національну скарбницю генофонду рослин України. Для прискореного створення таких сортів з комплексом цінних господарських ознак, потрібно виділяти джерела та еталони, які б служили цінним вихідним матеріалом. Однією з найбільш важливих сортотипових властивостей є урожайність, потенціал якої залежить від можливостей генотипу в певних умовах її реалізовувати. Для цілеспрямованої селекції, що до підвищення урожайності необхідно звертати увагу на три основних компоненти урожайності: маса зерна з колосу та кількість колосків на одиницю площі. Метою роботи було виділення м’якозерних зразків з цінними елементами продуктивності колосу та урожайністю. Виконання досліджень здійснювалося упродовж 2012-2013 рр. в лабораторії генетичних ресурсів зернових культур Національного центру генетичних ресурсів рослин України (НЦГРРУ) Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН. Досліди були закладені згідно методики польового досліду Б. А. Доспехова. Визначення твердості зерна в ньютонах (Н) проведено за допомогою твердоміра YPD–300D та розробленої для нього методики оцінки твердозерності. Матеріалом дослідження були 155 зразків пшениці м’якої озимої з 21 країни, в т.ч. – 36 зразків з України, 30 – Туреччини, 18 – Канади, 15 – Словаччини, 12 – Сполучених Штатів Америки, 8 – Ірану, 6 – Росії, 5 – Казахстану, по три зразки з Угорщини, Румунії, Болгарії по два зразки з Білорусі, Молдови, Чехії, Франції, Туркменістану, Таджикістану та по одному зразку з Латвії, Німеччини, Грузії, Китаю.

Full Text: PDF