Розмір шрифту:
Нові джерела пшениці м’якої ярої за показниками якості зерна
Остання редакція: 2017-04-19
Тези доповіді
Відомо, що найдешевшим джерелом збільшення виробництва зерна, зокрема пшениці, є створення і впровадження у сільськогосподарське виробництво нових високопродуктивних цінних за хлібопекарськими якостями сортів. Пшениця м’яка яра завдяки високому ресурсному потенціалу врожайності зерна і невибагливості до умов вирощування здатна стабілізувати виробництво продовольчого зерна. Спектр використання продукції пшениці досить широкий. Зерно пшениці м’якої ярої має високі хлібопекарські і круп’яні якості, містить більше білка, ніж у пшениці м’якої озимої. У колекціях Національного центру генетичних ресурсів рослин України (НЦГРРУ) Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН зосереджено широке генетичне різноманіття пшениці м’якої ярої – 2950 зразків різного еколого–географічного походження. Упродовж 2011–2015 рр. було залучено до колекції 1773 зразки пшениці м’якої ярої. З науково-дослідних та навчальних установ України надійшло до колекції 84 зразки та 1689 зразків з зарубіжних країн, а саме з Мексики – 1439 зразків, Росії – 107 зразків, Канади – 29 зразків, Казахстану – 71 зразок та 43 зразки з інших країн.
Full Text:
PDF