Наукові конференції України, Міжнародна науково-практична конференція "Генетичне та сортове різноманіття рослин для покращення якості життя людей"

Зимостійкість сортів і гібридів жита озимого та формування ознакової колекції
Н. І. Рябчун, А. В. Ярош

Остання редакція: 2017-04-21

Тези доповіді


Однією з найдревніших та традиційних для України хлібних культур є жито. Жито озиме вирізняється своєю адаптованістю до несприятливих умов навколишнього середовища, зокрема до абіотичних чинників. В ситуації зміни клімату, з різкими перепадами температури як впродовж періоду активної вегетації, так і в період зимівлі, нестачі вологи в посівний період, а часто й на початку відновлення вегетації, культура жита озимого забезпечує стабільність виробництва зерна для хлібопекарської промисловості. В Національному центрі генетичних ресурсів рослин України впродовж 1998-2015 рр. вивчено більше 100 сортів та гібридів жита озимого за ознаками морозостійкості та зимостійкості.

Full Text: PDF