Остання редакція: 2017-04-19
Тези доповіді
Природні агрокліматичні та господарсько-економічні умови Закарпаття надзвичайно сприятливі для успішного розвитку овочівництва і визначають спеціалізацію вирощування овочів у різних її зонах. У низинній зоні зосереджено виробництво більш теплолюбних овочевих культур – огірка, помідорів, перцю, баклажана, а в передгірних районах – менш теплолюбних: капусти, картоплі, буряка та моркви. На сьогоднішній день Угорщина являється одним із крупних експортерів меленого порошку – приправи паприки солодкої (виробляє понад 200 тис. тон у рік). З Угорщини перець солодкий типу паприки (Capsicum annum L. convar. longum DC) потрапив на Закарпаття, а грунтово-кліматичні умови низинної зони Закарпаття являються сприятливими для вирощування перцю. Він є однією із найбільш вирощуваних овочевих культур на Закарпатті, а мелений порошок «паприка солодка»– найбільш вживаною приправою. Проте, вітчизняне різноманіття цієї культури незначне і потребує розширення. Тому, важливим завданням на сьогоднішній день – є створення вітчизняного сортименту.