Наукові конференції України, Міжнародна науково-практична конференція "Генетичне та сортове різноманіття рослин для покращення якості життя людей"

Розмір шрифту: 
Модель сорту квасолі звичайної овочевого напряму використання для умов лісостепу України
О. М. Грищенко, Н. М. Осередько, В. Л. Жемойда

Остання редакція: 2017-04-21

Тези доповіді


Різкий спад об’ємів виробництва високобілкових продуктів харчування тваринного походження та їх висока собівартість змусив людство по новому подивитись на зернобобові культури, які є джерелами повноцінного білка. В Україні овочева квасоля займає невеликі площі і є однією з тих сільськогосподарських культур, вирощування яких зосереджено на присадибних ділянках та дрібних фермерських господарствах. Причиною цього є те, що існуючі сорти не відповідають вимогам сучасного сільськогосподарського виробництва, а селекційна робота з овочевою квасолею в Україні дещо призупинена. Тому подальше вивчення та створення нових високотехнологічних сортів є основним завданням селекційної роботи. Для успішної селекції потрібно мати уявлення про внесок окремих ознак у врожай і його якість, про той ідеал (модель сорту), у напрямку якого варто вести добір. У селекційній тріаді — що добирати (модель сорту), як добирати (теорія добору) і з чого добирати (поліморфізм) — науковий прогрес менш за все торкнувся першого питання. В основі моделювання параметрів нового сорту квасолі овочевої для умов Лісостепу України необхідно враховувати основні лімітуючі фактори – температуру, вологість. Для цього регіону першочергове значення мають такі ознаки як придатність до механізованого збирання, скоростиглість, стійкість проти основних збудників хвороб та висока якість зелених бобів. Розробку моделі сорту квасолі овочевого напряму проводили з урахуванням біологічних, морфологічних, технологічних та біохімічних показників.

Full Text: PDF