Розмір шрифту:
Розширення видового складу кормових культур, як фактор підвищення їх продуктивності та екологізації
Остання редакція: 2017-04-19
Тези доповіді
Одним із факторів подальшого розвитку тваринництва в Україні, особливо молочного скотарства, є створення належної кормової бази. Успішне вирішення цієї проблеми не можливе без наявності високопродуктивних сортів і гібридів кормових культур, адаптованих до конкретних ґрунтово-кліматичних умов і здатних забезпечити виробництво високоякісними кормами. Сортові ресурси кормових культур в Україні представлені 419 сортами і гібридами 83 видів, занесених до Державного реєстру сортів рослин придатних для поширення в Україні на 2016 рік. З них найбільшу частку становлять багаторічні бобові та злакові трави (66 %). Переважна кількість сортів (76 %) створена селекціонерами України, що свідчить про конкурентоспроможність вітчизняної селекції. Серед зарубіжних сортів переважають злакові багаторічні трави газонного типу. У зв’язку із зростанням дефіциту вологи в ґрунті на фоні суттєвого потепління в останні роки значно посилені дослідження з селекції на підвищення посухостійкості кормових культур. Поряд з традиційними видами значно розширено їх склад. Для вирішення цієї проблеми достатньо ефективним є метод екотипової селекції, в першу чергу, за рахунок використання як вихідного матеріалу місцевих дикорослих популяцій України.Так, вже створені та занесені до Державного реєстру сорти райграсу високого Дронго (ІКСГП); пирію середнього - Хорс (ІКСГП), Вітас (ІЗ); житняка гребінчастого – Петрівський (ІКСГП), Кімбурн і Жайворонок (ІЗЗ), Яструбинівський (Миколаївська ДС ІЗЗ, ІКСГП); стоколосу прибережного – Боян (ІКСГП); регнерії шорсткостеблової – Колумб (ІКСГП); костриці тонколистої – Барва (ІКСГП).
Full Text:
PDF