Розмір шрифту:
Продуктивність колекційних зразків конюшини повзучої
Остання редакція: 2017-04-19
Тези доповіді
Конюшина повзуча – цінна кормова багаторічна культура для польового багатоукісного використання. Вирощують конюшину як в чистих посівах так і в створенні культурних сіножатей та пасовищ. Зелена маса її характеризується великим вмістом протеїну, незамінних для тварин амінокислот, вітамінів. У зв’язку із змінами кліматичних умов за останні десятиліття зусилля селекціонерів мають бути спрямовані на створення високопродуктивних, адаптованих до різних умов вирощування, стійких до біотичних та абіотичних факторів, з підвищеною симбіотичною активністю сортів на основі широкого використання генофонду культурної і природної флори. Особливу увагу слід звернути на створення сортів, здатних нормально функціонувати і продукувати в умовах несприятливих ґрунтових факторів (кисле і засолене ґрунтове середовище, посуха тощо). Досягнення адаптивних властивостей буде забезпечуватися за рахунок кращого використання резервного внутрішньовидового потенціалу та розширення видового складу кормових культур. Метою наших досліджень було вивчення біологічного потенціалу зразків конюшини повзучої та виявлення у світовій колекції високопродуктивних зразків, пристосованих до вирощування у ґрунтово-кліматичних умовах Лісостепу України. Дослідження проводились в 2013–2015 рр. на полях відділу селекції кормових культур Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН. Об’єктом досліджень були 10 зразків вітчизняної та зарубіжної селекції. Ґрунт дослідного поля – сірий лісовий, середньо суглинковий за механічним складом з такими показниками орного шару: гумусу – 2,2–2,4%; pHсольове – 5,2–5,4%; гідролізованого азоту (за Корифілдом) – 9 рухомого фосфору (за Чиріковим) – 12,1–14,2 та обмінного калію (за Чиріковим) 11,6 мг на 100 г ґрунту.
Full Text:
PDF