Наукові конференції України, VIIІ Міжнар. інтернет-конф. молодих учених «Генетика та селекція сільськогосподарських рослин – від молекули до сорту»

Розмір шрифту: 
НОВІ СОРТИ ЯБЛУНІ ДОСЛІДНОЇ СТАНЦІЇ ПОМОЛОГІЇ ІМ. Л. П. СИМИРЕНКА
В. В. ВОЛОШИНА

Остання редакція: 2025-09-11

Тези доповіді


Яблуня – одна з найпоширеніших і цінних плодових порід в Україні. Дослідження, пов’язані з виведенням і вивченням нових сортів яблуні, є актуальними. Головним завданням є створення сортів інтенсивного типу, адаптивно пристосованих до ґрунтово-кліматичних умов, скороплідних, імунних (або толерантних) до парші та борошнистої роси, зимо- та посухостійких, з компактною формою крони, з плодами високих смакових і товарних якостей, здатних до тривалого зберігання в плодосховищах.

Природно-кліматичні умови в Україні сприятливі для вирощування цієї культури – в усіх зонах можна отримувати високі та сталі врожаї. В збільшенні валового виробництва врожаю плодових культур не менше 50% успіху належить сорту. У світлі сучасних завдань плодового господарства добір обмеженої, найдосконалішої групи сортів для насадження в садах – завдання виняткового значення.

Цінними господарсько-біологічними якостями яблуні є: висока продуктивність, висока зимостійкість, величезна різновидність по строкам дозрівання, здатність ряду сортів до довготривалого зберігання плодів, що забезпечує їх споживання майже круглий рік, високі споживчі та товарні якості плодів, придатність плодів до різних видів переробки. Вони містять вітаміни С, В1, В2, Р, Е, каротин, калій, залізо, марганець, кальцій, пектини, цукри (глюкоза та фруктоза), органічні кислоти, ароматичні та дубильні речовини.


Full Text: PDF