Остання редакція: 2017-06-29
Тези доповіді
Видатним досягненням селекції злакових культур є створення тритикале – нової сільськогосподарської культури. Одержаний хлібний злак займає гідне місце серед найбільш помітних та суттєвих розробок і винаходів, які збагатили генетику. Тритикале яре – зернова культура харчового, технічного та фуражного призначення, яка поєднує у собі багато кращих ознак та якостей вихідних батьківських форм – пшениці та жита:високу врожайність зерна (до 6,0–9,0 т/га)та зеленої маси, стійкість до хвороб, шкідників і багатьох несприятливих факторів зовнішнього середовища, оптимальний кількісний склад крохмалю,білків, жирів, каротиноїдів та інших важливих для організму людини сполук.Тритикалеє достатньо відомою в світі культурою, яка користується попитом більше ніж у 40 країнах і вирощується на площі понад 1 млн. га. В Україні його площі щорічно досягають 100 тис.га.
В Інституті рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН селекція тритикале ведеться з початку 70-х років минулого сторіччя. На даний час це одна з провідних установ у світі за успіхами у селекції тритикале ярого. Створення національної колекції даної сільськогосподарської культури цілеспрямовано проводиться з 1992 року в Національному центрі генетичних ресурсів рослин України (НЦГРРУ) Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН, у якому зібрані зразки з різних куточків світу: Європи, Азії, Африки, Північної та Південної Америки, Австралії.