Наукові конференції України, Міжнародна науково-практична конференція «Тритикале – культура ХХІ сторіччя»

Розмір шрифту: 
Створення низькостеблових сортів гексаплоїдних тритикале з високими хлібопекарськими властивостями
Г. В. Щипак, Ю. В. Цупко, В. Г. Щипак, С. Ю. Діденко, Л. І. Буряк

Остання редакція: 2017-06-29

Тези доповіді


Пріоритетними напрямками селекції гексаплоїдних тритикале є підвищення урожайності, її стабільності, якості зерна. В Україні зростання продуктивності тритикале стримується через їх високорослість. Сорти Раритет, Амос, Маркіян, Ніканор, Ярослава мають хорошу і відмінну якість клейковини, тіста і хліба. Але через їх схильність до вилягання при висоті рослин 130 – 160 см, знижують урожайність на високому агрофоні і в роки з аномальною кількістю опадів. Для таких умов необхідні генотипи з висотою рослин 85 – 100 см. Низькорослі тритикале, створені в Польщі, Словаччині, Румунії, Росії, поступаються місцевим середньо- і високорослим сортам за врожайністю і якістю зерна. Метою наших досліджень було виведення високопродуктивних, низькостеблових ліній з покращеною якістю зерна і формування на їх основі багатолінійних сортів тритикале з довжиною соломини 75 – 100 см, пружною, еластичною клейковиною, збалансованою на необхідному рівні, що гарантує виготовлення високоякісного хліба за пшеничною технологією без застосування покращувачів.

За період з 1980 по 2016 рік виконано 16,2 тис. комбінацій, з яких внутрішньовидові становили 72,3 %. Складною проблемою виявилось поєднання підвищеної продуктивності рослин з їх низькорослістю і високими хлібопекарськими властивостями. У результаті багаторічних випробувань гібридної популяції Раритет/ХАД 7 в контрастних умовах (гостропосушливий Степ, Лісостеп) серед проаналізованих 3,8 тис. нащадків виділили продуктивні форми з висотою рослин 40 – 95 см. Розбіжності вихідних генотипів за якістю клейковини – висока розтяжність тіста у ХАД 7 і пружність клейковини Раритету, сприяли виявленню ліній з відмінними хлібопекарськими властивостями, кращими, ніж у обох батьківських форм. У порівнянні з Раритетом, висота рослин нових тритикале знижена на 30 – 50 %, що підвищило їх стійкість до вилягання (9 балів). В умовах 2014 – 2016 рр. низькостеблові тритикале перезимовували на 8,5 – 9 балів, формували вирівняний, густий стеблостій (570 – 620 шт/м2), не вражались сажковими хворобами, бурою і жовтою іржею. Якість клейковини, тіста і хліба у низькостеблових тритикале висока. Вони формують пружне, стійке до замішування і розрідження, еластичне, з високою газоутримуючою здатністю тісто, що не поступається показникам фарінограм цінної і сильної пшениці. Об’єм хліба при його виготовленні за пшеничною технологією без розпушувачів складає 610 – 790 мл із загальною хлібопекарською оцінкою 8,6 – 9 балів. На основі морфологічно однорідних ліній, виділених з комбінації Раритет/ХАД 7, сформовано низькостеблові сорти Тимофій і Пудік з високою потенційною і реальною урожайністю (понад 11,0 т/га), комплексним імунітетом до хвороб, хлібопекарськими властивостями на рівні цінних і сильних пшениць (табл.). Сорт Тимофій передано на державне випробування в 2016 році. Остаточний лінійний склад низькостеблового сорту тритикале Пудік буде визначено в ході конкурсних і екологічних випробувань поточного року

Full Text: PDF