Наукові конференції України, Міжнародна науково-практична конференція «Тритикале – культура ХХІ сторіччя»

Розмір шрифту: 
Урожайність сортів тритикале ярого залежно від умов року, фону живлення та норми висіву
К. М. Попова, О. С. Усов, О. С. Курилов, О. Ю. Бобров

Остання редакція: 2017-06-29

Тези доповіді


Тритикале яре як цінна зернова культура з високим потенціалом урожайності активно завойовує позиції у виробництві фуражного та продовольчого зерна. Сучасні сорти тритикале відрізняються добре виповненим, більш крупним, ніж у пшениці зерном. Маса 1000 зерен досягає 50 г, натура до 730 г/л, потенційна врожайність досягає 7,50 т/га. Культура маловимоглива до умов вирощування на низькому агрофоні. Тритикале завжди переважає пшеницю яру за врожайністю та фізіологічними параметрами зерна, добре переносить весняні заморозки та посуху. В індивідуальному розвитку проходить такі ж етапи органегезу і фенологічні фази. Коренева система добре розвинена, проникає в ґрунт на 1,5–2,0 м. Вона краще ніж пшениця засвоює елементи живлення. Добре кущиться, часто краще від пшениці та жита. Зерно містить на 1,5–2,0 % більше білка, ніж зерно пшениці. Висока якість клейковини дозволяє використовувати дозволяє використовувати борошно тритикале ярого для виготовлення сортосумішей з пшеничним борошном низької якості. Населення України використовує борошно тритикале ярого для випікання домашнього хліба, булок, печива, пряників та інших виробів.

Отримувати високі та стабільні врожаї цієї культури можна при дотриманні основних елементів технології вирощування тритикале ярого. Найважливішим елементом технології вирощування культури є система удобрення. Бажано комплексні добрива вносити під основний обробіток ґрунту, а органічні – під попередні культури. Їх дози залежать від запланованої врожайності та вмісту поживних речовин у ґрунті.


Full Text: PDF