Остання редакція: 2017-04-24
Тези доповіді
Ячмінь є однією з основних сільськогосподарських культур в Україні, яка використовується для продовольчих, кормових та технологічних потреб. При реєструванні сортів рослин експертиза спрямована на вивчення морфологічних ідентифікаційних ознак та господарсько-цінних ознак, однак число таких ознак обмежене, і вони зазнають модифікаційної мінливості.
Станом на 2016 рік до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні занесено 206 сортів ячменю, з них 156 сортів ячменю ярого. Для сортової ідентифікації і рішення проблем, пов’язаних з мінливістю всередині виду і популяцій, необхідні генетично поліморфні білкові системи, поліморфізм яких обумовлений алельною мінливістю, і який найкращим чином розкривається електрофорезом запасних білків насіння. Для забезпечення проведення швидкої та якісної експертизи сортів, визначення їх відмінності та ідентифікації актуальним є вивчення поліморфізму запасних білків ячменю на основі аналізу їх електрофоретичних спектрів.