Наукові конференції України, ІІ Міжнародна науково-практична інтернет-конференція «Світові рослинні ресурси: стан та перспективи розвитку»

Розмір шрифту: 
ІДЕНТИФІКАЦІЙНА ОЦІНКА КІЛЬКІСНИХ ОЗНАК СОРТІВ СОЇ КУЛЬТУРНОЇ (GLУCINE MAX (L.) MERRILL)
Є. А. Шкапенко

Остання редакція: 2017-04-24

Тези доповіді


Соя культурна − один з найпоширеніших зернобобових та олійних видів нашої планети, який культивують більше ніж в 60 країнах світу на п’яти континентах в помірному, субтропічному та тропічному поясах. Вже багато століть великий інтерес до цього виду підтримується завдяки низькій собівартості, адже у світовому землеробстві немає іншої такої культури, яка мала настільки сприятливе співвідношення протеїну, олії, мінеральних речовин, вуглеводів та вітамінів.

Збільшення посівів сої зумовлено появою за останні десятиріччя низки високопродуктивних ранньостиглих, з підвищеним умістом білка, олії, пристосованих до механічного збирання, стійких проти збудників хвороб та шкідників, нових сортів. На сьогодні у Державному реєстрі сортів, придатних для поширення в Україні нараховується 186 сортів сої культурної, більшість з яких − сорти вітчизняної селекції.


Full Text: PDF