Остання редакція: 2017-04-24
Тези доповіді
Картопля є найціннішим продуктом харчування та одним з основних джерел вуглеводів, білків і вітаміну С. Найбільш багата на поживні речовини і вітаміни − рання свіжовикопана картопля. Бульби, зібрані в літні місяці, відрізняються високими смаковими якостями.
Рання картопля має важливе продовольче значення і користується великим попитом у населення. Проте в Україні на сьогодні цей попит задовольняється вкрай недостатньо, особливо в червні і липні місяцях. За добову норму споживання картоплі 300−400 г на людину, тільки для забезпечення міського населення Києва за врожайності бульб 12,0 т/га під ранньою картоплею необхідно мати десятки тисяч гектарів, для забезпечення всього населення країни – сотні тисяч. На сьогодні сільськогосподарські підприємства реалізовують до 500 тис. т картоплі, це в основному середньопізні сорти і з неї лише невелика частка відноситься до ранніх сортів.