Наукові конференції України, IV Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
Післяреєстраційне вивчення сортів рослин у Республіці Польща: перспективи ефективного впровадження в Україні
Е. Гацек, Е. Радомська, Н. Б. Якубенко

Остання редакція: 2018-06-13

Тези доповіді


Центр випробування сортів рослин Республіки Польща (анг. Research Centre for Cultivar Testing, пол. Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych) (далі –COBORU), що розташований у містечку Слупія Велька, є єдиним національним осередком експертизи та реєстрації сортів рослин в Республіці Польща.

COBORU розробив та адаптував різні види експертизи та оцінку сортів рослин з огляду їх обігу в умовах ринкової економіки та відповідність нормам та стандартам ЄС. У рамках цих заходів COBORU розробив нову загальнонаціональну систему різноманітних видів експертиз, які мають узагальнену назву післяреєстраційне вивчення сортів рослин (анг.  post-registration variety testing). Програма післяреєстраційного вивчення сортів рослин була офіційно прийнята (Закон про насіння, 2000 р.) і нині вона застосовується у всіх адміністративних одиницях (воєводствах) у Польщі під керівництвом та координацією COBORU.

Післяреєстраційне вивчення сортів рослин – це різностороння система експертизи сортів рослин, яка працює на регіональному рівні, щоб допомогти польським фермерам обрати найадаптованіші сорти для різних сільськогосподарських та кліматичних умов та для переробної промисловості.

У цій відкритій і гнучкій системі співпраця всіх сторін, зацікавлених у виборі та використанні сортів (наприклад, палати з питань сільського господарства, консультаційні служби, селекційні компанії, виробники насіння, спілки виробників, представники переробної промисловості та інших зацікавлених установ) є нормою.


Full Text: PDF