Наукові конференції України, IV Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
Нові сорти ячменю ярого ‘Айріс’ та ‘Тівер’ селекції Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН
О. Б. Маренюк, Т. М. Гончар, В. О. Дорощук

Остання редакція: 2018-06-13

Тези доповіді


При вирощуванні ячменю ярого виникають різноманітні несприятливі фактори, які мають прямий вплив на рівень метаболічних процесів, на зміну обігу речовин, а також перерозподіл і засвоєння поживних речовин. Посуха, високі температури, надлишкова щільність, засолення – невеликий перелік стресових факторів, які дуже насторожують аграріїв останнім часом. Великою проблемою для багатьох регіонів є шкідливий вплив підвищених температур. Стресовий ефект проявляється у вигляді уповільнення зростання, зниження схожості, скручування листя, підвищеної схильності до хвороб та інше. Тому в науковій установі Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН найбільшої уваги надається створенню сортів ячменю ярого, які є стійкими до впливу кліматичних факторів, засолення ґрунтів, збудників хвороб, шкідників, з підвищеною продуктивністю і якістю.

Результатом роботи селекціонерів відділу селекції зернових та олійних культур Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН є створення сортів ячменю ярого ‘Тівер’, ‘Айріс’, насінництво яких підтримується в установі-оригінаторі.

Сорт ячменю ярого ‘Тівер’ створений методом гібридизації. Занесений до Реєстру сортів рослин України з 2016 року. Рекомендовані зони для вирощування Лісостеп і Полісся. Сорт інтенсивного типу, пивоварного напрямку використання.

Відноситься до дворядних ячменів. Стійкий до посухи, полягання та осипання (8,3–8,7 балів), ураження хворобами (борошниста роса, гельмінтоспоріоз, сажка) – 8,4–8,6 балів.

Full Text: PDF