Наукові конференції України, IV Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
Конкурентоспроможність нових сортів плодових і ягідних культур
Г. В. Панасенко

Остання редакція: 2018-06-13

Тези доповіді


Одним із найважливіших заходів для підвищення конкурентоспроможності  садівницьких підприємств є освоєння виробництва нових сортів плодових і ягідних культур. Нові сорти повинні мати конкурентні переваги перед поширеними сортами, щоб за рахунок високої якості плодів забезпечити більш високу ціну їх реалізації та прибутковість виробництва.

У Дослідній станції помології ім. Л.П.Симиренка Інституту садівництва НААН проводяться дослідження, метою яких є розробка практичних підходів забезпечення високоефективного розвитку виробництва конкурентоспроможної садівницької продукції в сільськогосподарських підприємствах.

Селекція нових сортів плодових і ягідних культур, яка проводиться в наукових установах, направлена на підвищення врожайності та одержання плодів і ягід вищої якості: з кращим смаком, більш привабливим зовнішнім виглядом, більш тривалою лежкістю і кращою транспортабельністю. Оцінка результативності селекційної роботи може бути дана за результатами освоєння нових сортів у виробництві та часткою ринку, яку займає сорт.

Поширенню нових сортів рослин передує розповсюдження інформації про їх господарсько-біологічні характеристики. Перша інформація про нові сорти з’являється у наукових виданнях: журналах, збірниках наукових праць, матеріалах наукових конференцій. Для інформування виробництва необхідно проводити рекламно-інформаційні заходи, зокрема, науково-практичні семінари, наради, дні поля, виставки, виступи на радіо і телебаченні. В сучасних умовах основним джерелом інформації про нові сорти рослин є Інтернет, тому для покращення доступу до інформації на сайтах наукових установ та розсадницьких господарств розміщують каталоги сортів. Дослідна станція помології ім. Л. П. Симиренка для ознайомлення з новим сортиментом плодоягідних культур та його використання у виробництві надсилає розсадницьким господарствам друковані  каталоги сортів власної селекції, з яких на 45 нових сортів плодових і ягідних культур одержано патенти у 2006-2018 роках і вони внесені до Державного реєстру сортів, придатних до поширення в Україні.


Full Text: PDF