Наукові конференції України, IV Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
Хвороби томатів та видове різноманіття їхніх збудників на Півдні України
Г. О. Балан

Остання редакція: 2018-06-13

Тези доповіді


Одеська область завдяки своїм агрокліматичним умовам є традиційною зоною вирощування овочевих та плодових культур. Серед овочевих культур  особливе місце займають томати, як цінна продовольча культура з високими смаковими якостями. У структурі посівних площ України вони займають понад 25%, у промислових масштабах та присадибних ділянках вирощуються у відкритому та закритому ґрунтах, що дає змогу споживати та використовувати їх в харчовій і промисловості , зокрема у консервній промисловості, весь рік.

Важливою причиною недобору врожаїв та погіршення якості плодів є їх ураження небезпечними хворобами, переважно інфекційного походження. Збитки врожаю томатів від хвороб становлять 20-30%, а у роки епіфітотій можуть досягати 50%. Тому дуже важливім є вивчення видового складу, розповсюдженості та розвитку хвороб томатів в умовах Одеського регіону.

Дослідження проведені на типовому рівнинному степовому рельєфі та ґрунтах на сортах і гібридах томатів вітчизняної та зарубіжної селекції на природному інфекційному фоні. Метеорологічні умови, які складались в період вегетації характеризувались нестійкими опадами з рясними дощами та перепадами температур від 37-45 0С до 15-20 0С. Обстеження, обліки та відбір зразків проводили за загальноприйнятими методиками польових дослідів. При фітопатологічній експертизі використовували огляд з мікроскопіюванням.

У ході досліджень на проаналізованих зразках понад 20 сортів та гібридів томатів різних груп стиглості діагностовано й уточнено видовий склад збудників хвороб, їх поширення та розвиток. Відмічено різноманітність видового складу збудників хвороб в природних умовах. Найбільш розповсюдженими хворобами томатів були фітофтороз – 48,0-51,0%, макроспоріоз –36,0-42,0%, верхівкова гниль – 37,0-45,0%, в’янення пасльонових – 26,0-28,0%. Менше поширені: чорна гниль плодів – 15,0-18,0%, чорна бактеріальна плямистість – 12,0-10,0%, бронзовість томатів – т13,0-14,0%, тютюнова мозаїка – 9,0-11,0%. Розвиток фітофторозу був на рівні 19,3-21,6%, макроспоріозу – 15,3-18,3%, верхівкової гнилі – 13,3-18,0%, в’янення пасльонових – 9,6-10,6%. На середньому рівні розвитку були чорна гниль плодів – 4,0-6,6%, тютюнова мозаїка – 3,3-4,3%.


Full Text: PDF