Наукові конференції України, IV Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
Вирощювання саджанців яблуні на вегетативних підщепах з використанням органічних мульчуючих матеріалів
В. В. Волошина

Остання редакція: 2018-06-13

Тези доповіді


ПОСТАНОВКА ПРОБЛЕМИ Як відомо, успіх садівництва великою мірою залежить від ведення розсадництва. Одержання садивного матеріалу високої якості залежить від умов вирощування. Тут визначальну роль відіграє повітряний і поживний режим та достатня зволоженість ґрунту. Хто займається вирощуванням саджанців напевно знає, що виростити стандартний саджанець яблуні (особливо на карликовій підщепі) без поливу практично не можливо. Для основної частини ґрунтово – кліматичних зон України характерне недостатнє волого забезпечення, що в свою чергу передбачає у розсадниках полив.

Будь-який матеріал, яким покривають поверхню ґрунту в першу чергу з метою, щоб зберегти вологу внаслідок зниження випаровування та поверхневого стікання, пригнічення росту бур'янів, захисту від ерозії, збільшенню інфільтрації, вирівнюванню температурних стрибків, підвищенню доступу поживних речовин ґрунту, підвищенню процесів нітрифікації, додатковим поживним речовинам та органічній речовині ,які утворюються з мульчі що розкладається, збереженню та покращенню структури ґрунту, в загальному може бути названий мульчею.

З-поміж усіх агротехнічних заходів, які сприяють високій продуктивності розсадника та підтриманню родючості ґрунту, досить важливим є мульчування. Досвід показує, що для того, щоб мульча виконувала свої функції, товщина її шару повинна бути не менше 8-10 см. За товщини ж 15 см практично повністю пригнічується ріст бур’янів та відпадає необхідність обробітку, що дозволяє значно зменшити затрати праці.

АНАЛІЗ ВЛАСНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ Дослідження виконувались на центральному відділенні Інституту помології ім. Л.П. Симиренка НААН (нині Дослідна станція помології ім. Л.П. Симиренка ІС НААН України), який знаходиться в центрі Черкаської області на висоті 125 м над рівнем моря. Це –Правобережна частина західного Лісостепу України. Метою було вивчення впливу різних типів мульчі на ріст, розвиток і якість садивного матеріалу яблуні та обґрунтування їх використання в розсаднику в умовах Правобережної частини західного Лісостепу України.

Обєктами досліджень були особливості росту і розвитку саджанців яблуні сортів Ренет Симиренка, Айдаред і Флоріна у розсаднику на вегетативно розмножуваних підщепах М. 9 та 54–118 та продуктивність сортопідщепних комбінувань у розсаднику залежно від впливу різних мульчуючих матеріалів. Предметом досліджень були: органічні мульчуючи матеріали, підщепи М. 9 та 54–118; сорти яблуні Ренет Симиренка, Айдаред та Флоріна.


Full Text: PDF