Остання редакція: 2018-06-13
Тези доповіді
Пшениця належить до традиційних культур, що вирощується аграріями України. Серед найважливіших зернових культур пшениця озима є головною продовольчою культурою. Це свідчення великого народно-господарського значення та її необхідності у задоволенні людей високоякісними продуктами харчування.
Збільшення виробництва і заготівля зерна – необхідна умова для забезпечення нормального споживання населення продуктами харчування, запасами насіння на посівні цілі, промисловості сировиною, тваринництва кормами та створення державних резервів, з метою подальшого поліпшення добробуту населення країни. Пшениця озима має досить чітко виражені закономірності накопичення білка та клейковини. На якість зерна великий вплив мають родючість ґрунту, строки сівби, дози добрив та погодно-кліматичні умови. Вивчення впливу умов навколишнього середовища показує, що інтенсивність усіх фізіологічних процесів пшениці озимої залежить від вологості i температури зернової маси та навколишнього середовища.
Пшениця озима характеризується високою поживною цінністю зерна і врожайністю, а її зерно містить більше високо цінних поживних речовин, ніж зерно інших зернових культур. Так, зерно пшениці озимої, яку вирощують у південних областях України, містить від 12 до 17% білка, до 66 % безазотистих екстрактивних речовин (переважно крохмалю), близько 2% жиру. В зерні культури, вирощеної в країнах Західної Європи, міститься значно менше білка.
Показники якості свідчать про те, що у пшеничному хлібі більше білка, вуглеводів та вітамінів, ніж у житньому. Крім того, в ньому багато кальцію, фосфору й заліза. Зерно пшениці використовують для виробництва борошна, виготовлення кондитерських і макаронних виробів, круп. Також пшеничні висівки є цінним концентрованим кормом для всіх видів тварин. Вони містять багато білка, жиру та вітамінів. Пшеничну солому використовують як груби корм, підстилку. Полову безостих сортів пшениці згодовують великій рогатій худобі та вівцям.