Наукові конференції України, IV Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
Урожайність та водоспоживання ячменю ярого і соняшнику за вирощування в умовах Південного Степу України під впливом рістрегулюючих препаратів
Т. О. Касаткіна, В. С. Кудріна, Г. М. Воронкова, К. С. Переходень, В. В. Гамаюнова

Остання редакція: 2018-06-13

Тези доповіді


Характерною ознакою ґрунтів Південного Степу України є значний дефіцит вологи протягом всього періоду вегетації. За таких умов рослини потерпають більше від недостатньої кількості вологи або посухи, ніж від інших природних чинників. Нестача вологи у період росту і розвитку рослин призводить до негативних змін у їх фізіологічних процесах, а також до порушення нормального обміну речовин.

Під час посухи за екстремальних умов рослини здатні використовувати ґрунтову вологу більш економно. Разом з тим між урожайністю культури і рівнем запасів вологи у ґрунті та кількістю опадів вегетаційного періоду існує пряма залежність, за нестачі якої відбувається зниження продуктивності. Відповідно вологозабезпеченість є одним із вирішальних факторів в зоні Південного Степу України, коли мова йде про рівні можливої врожайності.

На водний режим ґрунту і рослин можуть впливати різні фактори. За результатами досліджень, у тому числі наших, виявлено, що позакореневе підживлення рослин рістрегулюючими речовинами та біопрепаратами сприяє більш економному використанню вологи посівами сільськогосподарських культур. Відповідно на ґрунтах з низьким вмістом поживних речовин рослини випаровуватимуть більші обсяги води для забезпечення як своїх потреб у волозі, так і на непродуктивне випаровування її запасів із грунту.

За результатами досліджень проведених у 2004-2006 роках на базі Ерастівської дослідної станції Інституту зернового господарства (нині Інститут сільського господарства Степової зони) даними водного балансу визначено, що як загальні витрати води за вегетацію ячменю, так і коефіцієнт водоспоживання, тобто сумарні витрати вологозапасів на одиницю врожаю, різною мірою залежали від живлення рослин. Вплив системи удобрення на баланс вологи в ґрунті  у дослідженнях авторів був значним. З підвищенням рівня удобрення рослин загальні витрати вологи на гектар зростали, а витрати її на отримання одиниці врожаю зменшувалися. Тобто, з поліпшенням умов живлення рослини здатні більш економно витрачати вологу на формування врожаю.

Аналогічні дані отримано нами і при проведенні досліджень у 2016 - 2017 рр. на базі Навчально-науково-практичного Центру Миколаївського національного аграрного університету, за даними яких визначено, що застосування регуляторів росту та органічних речовин для обприскування рослин, певним чином вплинуло на показники коефіцієнту водоспоживання ячменю ярого сортів ‘Сталкер’ та ‘Вакула’.


Full Text: PDF