Наукові конференції України, IV Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
Україна у світовому виробництві сливи: стан, тенденції, сортимент
Л. А. Костюк, В. В. Фільов

Остання редакція: 2018-06-13

Тези доповіді


Слива є важливою плодовою культурою, яку здавна вирощують в Україні та світі. Слива домашня поширена лише в культурі, але її родоначальники – терен і алича – є дикими  видами. Історія культури терносливи достеменно  відома з VI ст. до н.е. Згідно Плінія, вона була завезена до Італії поетапно з Близького Сходу, ймовірно – з древнього Дамаску. Конкретно про сорти сливи домашньої (звичайної садової) перші чіткі відомості ми знаходимо саме у Плінія (29-79 р. н. е.), що і дозволяє встановити, що в Європі вона має двотисячорічну історію. В Україну слива завезена давно, але суттєве оновлення сортименту відбулося протягом останнього сторіччя. У нашій країні за кількістю дерев вона лідирує серед кісточкових культур  (більше 31 млн. шт., або 37,4%), як і за загальною площею насаджень (27,8%).  (В.В. Павлюк, 2004).

Водночас у сортовому складі насаджень сливи в період між переписами багаторічних насаджень 1984 і 1998 рр. відбулося мало змін. У плодоносних насадженнях переважають застарілі сорти - ‘Угорка’ звичайна (питома вага якої за кількістю дерев у насадженнях становила 16,9%), ‘Анна Шпет’ (15,0), ‘Ренклод Альтана’ (14,7), ‘Угорка італійська’ (11,4), питома вага яких у загальній площі насаджень сливи становила 58,0%... В Україні під час перепису багаторічних насаджень було виявлено понад 30 сортів сливи, з яких тільки 17 – районовані (В.А.Рульєв, 2007).

Як свідчить аналіз статистичних даних ФАО ООН, плодоносні насадження сливи у світі на сьогодні займають понад 2,6 млн. га або 7,4 % від площі усіх плодових насаджень (36 млн. га). За період з 1961 року площа під цією культурою зросла більш як у 6,5 разів. Валовий збір цієї культури у 2016 році склав 12,1 млн. т. (з 1961 року зріс у 2 рази). З 2007 по 2016рр. виробництво слив у світі зростало в середньому на 2,5% щороку. Максимальний темп росту за зазначений період відмічено в 2013 році (7%).

Найбільшим виробником сливи є Китай: 6,6 млн. т  або 55,3% від загального виробництва. В межах півмільйона тонн вирощують сливу Румунія і Сербія.  Україна в рейтингу серед 86 країн-виробників сливи посідає 12 місце (178,3 тис. т. або 1,5%). Найбільша частка  площ під культурою сливи належить Китаю: майже 2млн. га або 73,9% (табл. 3). Від 2,4 до 2,9%  площ насаджень припадає на Боснію і Герцоговину, Румунію, Сербію (63,2-77,9 тис. га). В Україні під цією культурою знаходиться 17,8 тис. га (0,7% світових площ): 11 місце у рейтингу країн-виробників сливи.

Найбільшими експортерами сливи є Іспанія,Чилі, СЩА, Італія, Нідерланди, Сербія, Польща(63 %), які щорічно експортують від 75 до 55 тис. тонн продукції.  До основних країн-імпортерів слив належать Росія, Німеччина, Нідерланди, США, Франція, Канада (46 %).


Full Text: PDF