Наукові конференції України, IV Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
Унікальні властивості Fagopyrum tataricum Gaertn
Л. А. Вільчинська, Р. Ю. Гаврилянчик

Остання редакція: 2018-06-13

Тези доповіді


За даними FAO, майже 800 мільйонів людей голодують та більш ніж 2 мільярди недоїдають по всьому світі. Потреби людей у продуктах харчування повинні бути задоволені не тільки шляхом кількісного збільшення валового виробництва сільськогосподарської продукції, але й поліпшення її якісного складу. Альтернативою є впровадження у виробництво рослин, які знаходяться в колекціях світових генофондів різних країн світу. Унікальні біохімічні складові гречки татарської визначають її як цінну продовольчу культуру.

У зерні татарської гречки міститься 9,3–14,9% протеїну. Білок її відрізняється від білків звичайних хлібних злаків, він більше подібний до компонентів сої. Білки складаються з 18 амінокислот, що включають 8 незамінних для людського організму. Вміст лізину набагато вище, ніж в інших хлібних злаків: на 66,3% вище, ніж у рису, на 64,4 – ніж у кукурудзи, на 62,2 – ніж у пшениці; 15,5 вище, ніж у звичайної гречки. Борошно з татарської гречки характеризується високим вмістом крохмалю – 73%.


Full Text: PDF