Наукові конференції України, IV Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
Феноміка: роботизований моніторинг розвитку рослин
Н. Е. Волкова

Остання редакція: 2018-06-13

Тези доповіді


Масове фенотипування рослин як в контрольованих, так і польових умовах - процес, що дозволяє оцінити стан рослини в цілому в ході спостереження за його фізичними характеристиками – в основному здійснюється людьми, недоліками чого є низька ефективність і точність, відсутність стандартизації, низька продуктивність, суб'єктивність оцінки та значні часові витрати при аналізі великих вибірок.

У зв'язку з необхідністю аналізу фенотипових характеристик рослин в широкомасштабних генетичних і селекційних експериментах бурхливий розвиток отримала міждисциплінарна галузь – феноміка, що об'єднує інженерні та біологічні науки і комп'ютерні технології й оперує великою кількістю одномоментних вимірювань характеристик рослин, що відображають динаміку змін в відповідь на генетичні мутації та/або вплив навколишнього середовища. В її основі лежить використання методів комп'ютерного аналізу зображень та інтеграції біологічних даних. Нові підходи дозволяють за рахунок автоматизації істотно прискорити процес оцінки характеристик фенотипу та збільшити його точність.


Full Text: PDF