Остання редакція: 2018-06-13
Тези доповіді
Провідною культурою в Україні залишається яблуня, яка займає 80% площ від загальної кількості плодових насаджень. Це – сама розповсюджена плодова культура, а головне – цілюща. Цінність яблук в харчовому раціоні людини дуже велика. Яблука їдять як в свіжому, так і у вигляді соків, пюре, повидла, готують компот, а також сушать і консервують, заморожують на зиму. Вони вважаються незамінними продуктами харчування, сприяють профілактиці захворюванням, володіють лікувальними властивостями. Яблука містять в собі вітаміни С, В1, В2, Р, Е, каротин, калій, залізо, марганець, кальцій, пектини, цукри, органічні кислоти.
Цінними господарсько – біологічними якостями яблуні вважається: висока продуктивність, висока зимостійкість по відношенню до інших плодових порід, величезна різновидність по строкам дозрівання, здатність ряду сортів до довготривалого зберігання плодів, що забезпечує їх споживання майже круглий рік, високі споживчі та товарні якості плодів, придатність плодів до різних видів переробки.