Остання редакція: 2018-06-13
Тези доповіді
Озима пшениця займає провідне місце в Україні серед зернових культур. Одним із факторів, які суттєво знижують її урожайність є хвороби. Відомо, що втрати валового збору зерна від хвороб щорічно становлять 20-30 %, а в епіфітотійні роки 50 %. Сорти пшениці м’якої озимої з високим потенціалом урожайності не захищені від впливу біотичних факторів навколишнього середовища. Тому пошук і виділення джерел стійкості до хвороб є постійним і актуальним завданням для ефективної селекційної роботи.
Мета нашої роботи полягала в оцінці зразків пшениці м’якої озимої та виділенні генотипів з комплексною стійкістю до септоріозу листя, борошнистої роси та високою урожайністю.
Дослідження проводились в Інституті рослинництва ім. В. Я. Юр’єва в 2016–2017 рр. на базі лабораторії генетичних ресурсів зернових культур НЦГРРУ.