Наукові конференції України, IV Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
Виділення джерел та донорів хмелю звичайного (Humulus lupulus L.) для використання в селекційних програмах
І. П. Штанько, Л. Ю. Шпакевич

Остання редакція: 2018-06-16

Тези доповіді


Хміль займає одне з провідних місць серед технічних культур у світі, в тому числі і в Україні ця культура набула значного поширення. Для зони Полісся хміль залишається культурою, яка в умовах сучасних технологій виробництва здатна забезпечити галузі промисловості унікальною сировиною, сформувати зайнятість сільського населення Поліської зони через розвиток сільськогосподарських хмелярських підприємств різних форм власності.

Нині селекційна робота з хмелем звичайним (Humulus lupulus L.) в Інституті сільського господарства Полісся направлена на створення екологічно–адаптованих до зони українського хмелярства сортів з різними термінами настання технічної стиглості шишок, врожайністю 2,5–3,0 т/га і вмістом альфа–кислот не нижче 8–12% і до 18–20%. Нові сорти хмелю повинні відповідати вимогам придатності для вирощування і збирання за енергозберігаючими механізованими технологіями, бути наділеними підвищеною стійкістю проти абіотичних факторів, найбільш небезпечних хвороб і шкідників хмелю, а також мати унікальні біохімічні властивості для пивоваріння та інших галузей промисловості. Така велика кількість господарських ознак потребує значних зусиль у підборі батьківських пар при гібридизації, детального селекційно-генетичного аналізу вихідного селекційного матеріалу, а також наявності широкої базової  інформації про джерела і донори окремих ознак або їх комплексу.


Full Text: PDF