Остання редакція: 2018-06-16
Тези доповіді
Горох культурний посівний (Pisum sativum L.) – однорічна трав’яниста рослина родини Бобових (Fabaceae), одна з основних зернобобових культур України. Відома вона з найдавніших часів. Походить з країн Середземномор'я. А тепер її вирощують і в Тибеті, Індії, Великій Британії, Швеції, Нідерландах, Бельгії, США, Північній Африці, Канаді, Австралії, Китаї, країнах пострадянського простору та інших країнах. Світова посівна площа гороху становить близько 8 млн. га. Горох посівний займає понад 66% площі бобових у світі. В Україні це близько 405 тис. га, більшість з яких зосереджена у Вінницькій, Хмельницькій, Черкаській, Київській, Чернігівській і Сумській областях.
Горох культурний поділяють на чотири підвиди: горох культурний посівний (sativum Gov.), польовий (arvense L.), закавказький (transcaucasicum Gov.) та азіатський (asiaticum Gov.). Академік П. М. Жуковський вважає, що горох культурний посівний і польовий (пелюшка), належать до самостійних видів. Переважна більшість сортів гороху відноситься до виду культурного (горох посівний), а менша частина — до польового. Сорти обох підвидів використовують як для зернового, так і овочевого напрямів використання. Горох посівний (овочевий) за своїм напрямом використання є лущильний. Лущильні види йдуть для приготування всім відомого консервованого горошку.