Наукові конференції України, IV Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
Результати вивчення та використання зразків генофонду абрикоса в селекційному процесі
І. І. Литвин

Остання редакція: 2018-06-16

Тези доповіді


Абрикос (Prunus Armeniaca L.) кісточкова культура, яка характеризується раннім вступом дерев у пору плодоношення та інтенсивним ростом. Плоди абрикосу ціняться за свої смакові якості, ранню продукцію та стабільно високу ціну реалізації на ринку плодів.

У плодах абрикоса міститься від 7,7 до 14,0% цукрів, вміст органічних кислот - від 0,4 до 2%, пектинових речовин – від 0,4 до 1,3%, також характерний значний вміст вітамінів А і С. Крім споживання у свіжому вигляді з плодів абрикосу виготовляють високоякісні компоти, джеми, варення, повидло, мармелад, лікери, аперитиви, а також цінні сушені продукти з кісточками (урюк) і без кісточок (курага). Ядро кісточки ряду сортів містить близько 50% жирів та білків, які використовуються у кондитерській промисловості, а гірке насіння, що містить амігдалин, високо ціниться у фармакології. Не дивлячись на велику цінність абрикоса, його насадження за останні роки не збільшилися, головним чином із-за слабкої зимостійкості, нерегулярності плодоношення, сильного ураження хворобами і передчасного всихання дерев, обмеженості сортименту для промислових насаджень і його недостатньої пристосованості до місцевих екологічних умов.


Full Text: PDF