Наукові конференції України, IV Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
Добір сортів в структурі озимих зернових на Чернігівщині
В. Д. Швед

Остання редакція: 2018-06-16

Тези доповіді


На Чернігівщині з 2013 року валове виробництво зернових та зернобобових культур вперше перевищило 3 млн т., а в 2017 році – понад 4 млн.т. У минулому році в Україні за величиною валового збору зернових культур область посіла четверте місце (4079,0 тис. т), а за рівнем урожайності – третє (5,88 т/га). Виробництво таких стратегічних культур, як пшениця та жито озимі досягло понад 900 та 85 тис. т. Це четверте і друге місце за величиною валового збору та восьме (4,69 т/га) і дванадцяте (3,04 т/га) за рівнем урожайності в країні.

В 2013–2016 роках, у порівнянні з 2000–2004 рр., тобто за період більше 10 років, валовий збір пшениці м’якої озимої збільшився  в 2,7 рази, з 256 тис. т до 699.4 тис .т. Об’єми виробництва жита озимого, навпаки, зменшилися в 2,5 рази – з 225 тис. т до 90,4 тис. т. Середня урожайність пшениці в 2000–2004 рр. становила 2,13 т/га, в 2010–2013 рр. – 3,10 т/га, в 2014–2017 рр. – 4,32 т/га. В жита рівень урожайності та його зростання були помітно менші, ніж у пшениці – відповідно, 1,53; 1,96 та 2,66 т/га. Чинники цього полягають у відхиленні від технологічних вимог вирощування культури (добір кращих попередників, оптимальні строки посіву, застосування мінеральних добрив та засобів захисту рослин), попиту та ціни на ринку.


Full Text: PDF