Наукові конференції України, IV Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
Одержання вихідного оздоровленого матеріалу картоплі
У. І. Недільська

Остання редакція: 2018-06-16

Тези доповіді


Картопля одна з найбільш поширених сільськогосподарських культур. Основні площі картоплі сконцентровано в сприятливих ґрунтово-кліматичних умовах України. Здійснюються заходи щодо поліпшення селекційно-насінницької роботи, ефективного використання органічних і мінеральних добрив, а також дотримання технологічних процесів. В останні роки впроваджуються нові високопродуктивні сорти, біотехнологічні методи вирощування елітної картоплі, ресурсозберігаючі технології.

Одним з найважливіших шляхів підвищення врожайності та покращення якості картоплі є переведення її насінництва на безвірусну основу. Захист насінного матеріалу картоплі від вірусних та інших хвороб, а також збереження репродуктивних властивостей сортів забезпечується біотехнологічними прийомами. Бульби через ураження вірусами, віроїдами, мікоплазмами, різного роду бактеріальною інфекцією з часом втрачають свої насінні якості. Інфекція, нагромаджуючись з року в рік у бульбах як вегетативній частині рослини картоплі, спричинює зниження їх продуктивності.

З цією метою найбільшого поширення набув метод культури меристем- них тканин, який дозволяє значно прискорити процес розмноження оздоровлених сортів. В основі його лежить процес мікроживцювання пробіркових рослин за кількістю міжвузлів і багаторазовою регенерацією рослин із мікроживців. При цьому пробіркову рослину в стерильних умовах розрізають на живці – шматочки стебла із листочком і пазуховою брунькою, висаджують на штучне живильне середовище у пробірку, з них через місяць виростають нові рослини і їх знову можна живцювати. Таким способом за 3-4 місяці щорічно отримують 8-10 тис. рослин, придатних для висадки в теплицю чи у відкритий грунт. Але тієї кількості бульб, одержаних від висадки розсади, недостатньо, щоб повністю забезпечити насінництво цінним матеріалом.


Full Text: PDF