Наукові конференції України, IV Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
Вплив передпосівного оброблення насіння та фону живлення на водоспоживання тритикале ярого на Півдні України
О. В. Сидякіна, В. Ф. Дворецький

Остання редакція: 2018-06-16

Тези доповіді


Запаси вологи в ґрунті значною мірою визначають інтенсивність росту й розвитку рослин. В умовах недостатнього зволоження на півдні України дефіцит вологи виступає головним фактором, що лімітує  формування високих рівнів урожайності вирощуваних культур, у тому числі й ярих зернових. Екстремальні погодні умови даного регіону стримують інтенсивність росту й розвитку рослин та знижують ефективну дію внесених добрив. Атмосферні опади, які мають місце в південному регіоні, не досягають рівня ґрунтових вод, повного промочування ґрунту не відбувається, тут панує непромивний тип водного режиму. За таких умов упродовж усього вегетаційного періоду вирощуваних культур спостерігають дефіцит активної вологи. Випаровування на півдні України вдвічі перевищує надходження вологи з атмосферними опадами. Тому актуальною проблемою сільського господарства на півдні України є збереження і раціональне використання запасів продуктивної вологи, а водоспоживання значною мірою обумовлює процеси росту й розвитку рослин та сформовану ними в кінцевому підсумку продуктивність. Складовими сумарного водоспоживання культур, вирощуваних у незрошуваних умовах, є запаси ґрунтової вологи та кількість атмосферних опадів вегетаційного періоду. Їх співвідношення є досить мінливим показником, який залежить від погодних умов, фази розвитку культури та фону її живлення.

У проведених дослідженнях ми поставили за мету дослідити вплив передпосівного оброблення насіння та фону живлення на сумарне водоспоживання та коефіцієнт водоспоживання тритикале ярого.

Дослідження проводили у 2014–2016 рр. в навчально-науково-практичному центрі Миколаївського НАУ. Вирощували тритикале яре сорту ‘Соловей харківський’. Ґрунт дослідної ділянки – чорнозем південний важкосуглинковий. Посівна площа дослідної ділянки – 80 м2, облікової – 20 м2.

Дослід двохфакторний. Фактор А – фон живлення рослин: 1. Без добрив –  контроль; 2. N30Р30 до сівби – фон (аміачна селітра, гранульований суперфосфат); 3. N60Р30 (до сівби); 4. Фон + N30 (аміачна селітра у фазу виходу рослин у трубку); 5. Фон + Д2 (у фазу виходу рослин у трубку); 6. Фон + бактеріальне концентроване рідке добриво Ескорт-біо (у фазу виходу рослин у трубку); 7. Фон + Д2 (у фази виходу рослин у трубку  і колосіння); 8. Фон + Ескорт-біо (у фази виходу рослин у трубку і колосіння ); 9. Фон + N30 (карбамід у фазу колосіння). Фактор В – передпосівне оброблення насіння: 1. Без оброблення насіння; 2. Оброблення насіння Ескортом-біо.

Full Text: PDF