Наукові конференції України, IV Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
Сучасний стан ґрунтів селітебних територій промислового міста
І. О. Сігалова, Л. М. Присяжнюк

Остання редакція: 2018-06-16

Тези доповіді


Одним з наслідків антропогенного впливу на оточуюче середовище є збільшення площі земель, забруднених важкими металами, нафтопродуктами і іншими хімічними речовинами. Особливо актуальна ця проблема для міст, на території яких розташовані великі промислові підприємства. В результаті роботи заводів, фабрик і інших об’єктів в атмосферу викидається пил, що містить тяжкі метали і інші забруднюючі речовини, які потрапляють у верхні шари міських ґрунтів.

Дослідження, проведені на території приватних домогосподарств м. Білої Церкви показали, що досліджувані ґрунти є нейтральними (рН 6,4–7,1), середньо забезпечені гумусом, вміст якого знаходиться в межах 2,10–3,01 % і переважна їх більшість дуже добре забезпечена рухомими формами фосфору та калію.

Проведений статистичний обрахунок вмісту рухомих форм азоту в особистих господарствах населення  встановив, що серед трьох основних біогенних елементів найменше варіювання було характерним саме для азоту – в межах середнього рівня за зміни V = 6,6–20,9 %. Низький та середній коефіцієнт варіації вмісту рухомого фосфору у ґрунтах (V=11,0–28,9 %) був характерний для усіх вулиць, в межах яких проводилися дослідження.

Максимальні значення поживних елементів перевищують нормативні показники у 12 та 9,3 разів відповідно, а частка ґрунтів з перевищенням максимальних величин нормативних показників становить 100 %. Такі високі значення наведених показників зафіксували на тих селітебних територіях, де власники садиб для удобрення сільськогосподарських культур застосовували як органічні, так і мінеральні добрива у дозах, що значно перевищують оптимальні.  Поряд з тим слід відмітити, що ґрунти селітебних територій недостатньо забезпечені азотом, уміст якого є на низькому та середньому рівні забезпеченості ґрунтів цим поживним елементом, що потребує додаткового його внесення оптимальних дозах з мінеральними добривами для удобрення сільськогосподарських культур. Найвищі показники вмісту рухомих форм фосфору і калію відмічено на тих земельних ділянках, де вносився свіжий гній і перегній. На цих земельних ділянках відмічено також і достатньо високий вміст гумусу, який згідно градації ДСТУ відповідає середньому вмісту.


Full Text: PDF