Наукові конференції України, IV Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
Агротехнічні аспекти вирощування фенхелю звичайного в умовах Лісостепу Західного
В. С. Строяновський, В Я. Хоміна

Остання редакція: 2018-06-16

Тези доповіді


Фенхель звичайний – це рослина універсальна, так як використовуються всі частини рослини: листки, стебла, суцвіття, насіння, корені. У плодах фенхелю звичайного міститься ефірна олія, основу якої становить анетол (до 60%), що застосовується для лікування серцевих захворювань. Плоди фенхелю традиційно використовуються для лікування нирково-кам’яної хвороби, хронічного холециститу, при шлунково-кишкових спазмах, метеоризмі, диспепсії, для покращення травлення. Фенхелевий гранульований чай – є незамінним профілактичним та лікувальним для усунення колітів та дискомфорту в кишечнику у немовлят. Препарати фенхелю звичайного також використовують при бронхітах і коклюші, при гіпогалактії, альгоменореї та статевому інфантилізмі. Фенхель звичайний належить до перспективних, але маловивчених культур.

Нами виконуються дослідження з питань впливу агротехнічних заходів на ріст, розвиток та продуктивність фенхелю звичайного. Дослід включає фактори:  А – строк сівби (І декада квітня, за РТР ґрунту 6–80С), (ІІ декада квітня, за РТР ґрунту 10–120С); фактор В – ширина міжрядь: 15, 30, 45 і 60 сантиметрів; фактор С – норма висіву: 1, 1,5 та 2 мільйони схожих насінин на гектар.

Full Text: PDF