Наукові конференції України, IV Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
Наукові аспекти харчової цінності та лікувальних властивостей салату посівного Lactuca sativa L.
Н. В. Лещук, О. Б. Барбан, І. В. Коховська

Остання редакція: 2018-06-16

Тези доповіді


Салат посівний – давно відома овочева рослина, яка досить широко культивується у багатьох країнах світу. Свіжа зелень салату посівного (листки, головки, стебла) є джерелом вітамінів, мінеральних солей, органічних кислот, макро- та мікроелементів і специфічних речовин, які мають важливе лікувальне, дієтичне, профілактичне, заспокійливе, косметичне та фітосанітарне значення для життєдіяльності людини. Саме специфічні смакові якості та різноманіття форм листкової пластинки і гами зелених відтінків салату посівного забезпечують популярність цієї рослини серед споживачів і закладів харчування національної та світової кухні.

В їжу споживають листки салату всіх різновидностей, головки – у головчастого й ромену, потовщене стебло – у спаржевого. Повне засвоєння всіх цінних речовин можливе за споживання салату в сирому вигляді. Використовують його для приготування салатів, супів та борщів; засолюють і маринують; в’ялять і консервують стебла.

Цінність зеленних овочевих рослин полягає в тому, що вони одними з перших дають вітамінну товарну продукцію рано навесні. Салат посівний усіх різновидностей можна вирощувати практично цілий рік, використовуючи різні сорти, строки сівби, способи вирощування, розміщуючи його у відкритому та захищеному ґрунті, застосовуючи повторні посіви тощо. Важливою характеристикою салату посівного, за якою визначається його цінність, є сприятливий для організму людини збалансований біохімічний склад. Це дуже варіабельна ознака, яка залежить від агроекологічного чинника, вмісту поживних елементів у ґрунті – внесення органо-мінеральних добрив, освітлення, густоти рослин, фази розвитку вегетативних і генеративних органів (листки, головки, насіння) тощо.


Full Text: PDF