Наукові конференції України, IV Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
Способи розширення асортименту продуктів дієтичного та оздоровчого харчування
А. В. Баранець, В. В. Новіков

Остання редакція: 2018-06-16

Тези доповіді


Зернові продукти – основа харчування людини. У харчовому раціоні населення більшості країн світу вони складають 50 і більше відсотків його добової енергетичної цінності.

Для людини вони є головним джерелом рослинного білка й вуглеводів, вітамінів групи В і мінеральних солей. Основні продукти переробки зерна, використовувані в харчуванні,– крупи і борошно.

На сьогоднішній день, люди почали більше піклуватися про своє здоров’я та стежити перш за все за своїм раціоном. Це призвело до поширення науки – дієтології. В останні роки фахівці–дієтологи стали приділяти велику увагу цільнозерновим продуктам. Це пов’язано, в першу чергу з розумінням того, що очищення продуктів від «баластних речовин» зумовлює зменшення всіх біологічно активних, що потрібні нашому організму для повноцінної життєдіяльності компонентів.

Під час вироблення борошна видаляється клітковина (харчові волокна) – необхідна для очищення організму від шлаків і отруйних продуктів розпаду. Крім того, складні вуглеводи (клітковина) є поживним середовищем для кишкових бактерій (мікрофлори кишечника). Від життєдіяльності яких безпосередньо залежить стан нашого здоров’я та робота всієї імунної системи.

Також із зерновим зародком видаляється з борошна вітамін Е – найпотужніший антиоксидант, ненасичені жирні кислоти (основне живлення для мозку і центральної нервової системи).

Із алейроновим шаром з борошна видаляється тонкий шар живих клітин, багатих запасними білками і незамінні амінокислотами, що необхідні для синтезу білків і гормонів.


Full Text: PDF