Scientific Conferences of Ukraine, The V International Applied Research Conference on WORLD PLANT RESOURCES: CURRENT STATE AND DEVELOPMENT PROSPECTS

Font Size: 
Різноманітність кормових і газонних трав Передкарпаття
Л. З. Байструк-Глодан, М. М. Хом’як, Г. З. Жапалеу

Last modified: 2019-07-17

Abstract


Головна особливість землеробства України на сучасному етапі полягає у виробництві продукції рослинництва при обмежених витратах антропогенної енергії і збереженні довкілля від процесів деградації і забруднення. Біорізноманіття, крім його самодостатньої цінності, постачає людство усім необхідним для існування. Воно забезпечує функціонування екосистем, у тому числі стабільність клімату, підтримує кругообіг та очистку природних вод і збереження ґрунтів.

Останнім часом заслуговують на увагу газонні трави як такі, що активно використовуються у світі та в Україні і є декоративним елементом ландшафтного дизайну та екологічним чинником впливу на довкілля. Створення декоративних травостоїв можливе лише за наявності в достатній кількості насіння сортів газонних трав максимально адаптованих до природно-кліматичних умов України. Для створення газонів різної якості в Україні використовують обмежену кількість сортів газонних трав вітчизняної селекції – лише 27 % від наявного сортименту.

Необхідною умовою для створення високопродуктивних травостоїв з використанням газонних трав в Передкарпатті є детальне вивчення біоекологічних особливостей перспективних видів із залученням нового вихідного матеріалу, а також підвищення їхніх продуктивних і декоративних показників за допомогою комплексу основних технологічних прийомів.