Остання редакція: 2019-07-17
Тези доповіді
Пшениця полба Triticum dicoccum (Schrank) Schuebl цінується не тільки через більш високу харчову цінність і дієтичні властивості у порівнянні зі звичайною пшеницею, але й через низькі вимоги до ґрунтів та вологи та до біотичних чинників. Разом з тим, полба також характеризується деякими небажаними ознаками, а саме: дуже грубі остисті плівки, що щільно прилягають до зерна і обумовлюють поганий вимолот; ламкість колосу при достиганні; високорослість (120–150 см), пов’язана з нестійкістю до вилягання. Червоне зерно полби, висока активність поліфенолоксидази та низький вміст каротиноїдних пігментів не дозволяють повною мірою використовувати полбу для виробництва макаронної продукції.
Нами було проведено схрещування пшениці полби озимої UA0300214, var. atratum, USA, що характеризується дуже уповільненим розвитком і пізнім достиганням, з пшеницею твердою озимою сорту ‘Континент’, який характеризується низькорослістю, ранньостиглістю та білозерністю. Метою було вивчення формотворчого процесу у ранніх поколіннях гібриду й отримання форм з фенотипом полби, поєднаним з пониженою висотою рослин до ≤ 80 см, полегшеним обмолотом та янтарним зерном, різних строків достигання.
Рослини гібридної популяції F1 та F2 пшениці полби озимої вирощували в 2018/2019 р. на ділянках дослідного поля Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН (східний Лісостеп України).