Остання редакція: 2019-07-17
Тези доповіді
Сортотип – це група сортів, що поєднані за схожістю морфологічних, біологічних та господарських ознак. У дині звичайної сортотипи вирізняють за особливостями стиглого плоду: розмір, форма, забарвлення шкірки та темпи його зміни за достигання, наявність коркового утворення й боріздок, строки стиглості. Цікавою особливістю щодо сортів дині є те, що в кожній країні існують свої смаки і пріоритети щодо споживання її плодів, і як наслідок, місцевий перелік сортотипів. Певні труднощі щодо диференціації сортів дині виникають через те, що всі різновиди вільно схрещуються між собою, утворюючи грандіозне різноманіття форм, які поєднують в собі особливості обох батьків, тим самим продукуючи і нові сортотипи.
Формування сортотипу починається від створення найбільш типового сорту, який, зазвичай, є одним з батьків подальших представників групи. У світі існує дуже велика кількість відомих сортотипів, а їхня назва забезпечує споживачеві релевантність вибору. В Реєстрі сортів рослин на 2019 р. пропонується досить широкий перелік світового різноманіття дині. Так, сортотип Канталупа, традиційний для американських країн, має плоди сірого забарвлення з боріздками, густою сіткою та оранжевою соковитою м’якоттю. До нього відносяться гібриди ‘Каріббіан Кінг F1’, ‘Каріббіан Голд F1’, ‘Супер Стар F1’ та ‘Еміненза F1’ від чотирьох крупних гравців селекційного ринку. Французький сортотип Шаренте (‘Сіньоль F1’, ‘Агустіна F1’) відрізняють округлі плескаті плоди невеликого розміру з сегментованою поверхнею кремового відтінку. Іспанські сортотипи Бранко (‘Портоальто F1’) та Пієль де Сапо (до прикладу, ‘Рікура F1’, ‘Бравура F1’, ‘Іберіко F1’, ‘Джабалон F1’), дещо незвичні через зелене забарвлення шкірки стиглого плоду та мають щільну білу м’якоть. Сорти інтенсивно жовтого кольору, гладенькі, круглі та еліптичні поєднані у сортотипи Галія (‘Мірелла F1’, ‘Джукар F1’) та Жовта канарська (найбільш показові представники – ‘Бабор F1’ та ‘Дукрал F1’).