Наукові конференції України, V Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
Агробіологічний підбір сортів гречки за продуктивними ознаками
О. В. Тригуб

Остання редакція: 2019-07-17

Тези доповіді


Гречка є однією з найбільш затребуваних круп’яних культур в Україні, чому в першу чергу сприяють її непересічні властивості як збалансованого за білково-вітамінним комплексом продукту харчування з відмінними смаковими якостями. Значний попит на гречану продукцію формується також за рахунок споживання гречаного меду та використання її як головного компоненту здорового органічного харчування (пророщене зерно, зелені та висушені частини рослин, тощо). За даними ФАО гречку віднесено до важливих традиційних сільськогосподарських культур для певних регіонів (в тому числі і для України). На жаль, рівень виробництва зерна гречки за минулі 3–5 років і прогноз на 2019 рік вказують на зниження попиту на цю культуру серед українських товаровиробників до мінімального за останні 25–30 років рівня. Причиною чого є значне відставання прибутковості вирощування гречки від інших культур, що пов’язано із низькою урожайністю останньої, забезпечення ринку гречаної продукції за рахунок дешевого експорту (часто значно нижчої якості) та ін. Вирішення проблеми підняття рівня виробництва вітчизняної гречаної продукції в Україні можливе лише через суттєве збільшення валових зборів зерна, що буде забезпечено через стабілізацію рівня урожайності по роках вирощування.


Full Text: PDF