Остання редакція: 2019-07-17
Тези доповіді
Наразі насадження культури чорної смородини займає друге місце в світі після суниці. В Україні під насадженнями зайнято понад 10 тис. га, ці площі зосереджені в основному у приватному секторі, хоча є і спеціалізовані підприємства. За даними «Інфо-Шувар», Україна сьогодні входить в ТОП-3 виробників смородини та порічок у світі. В Україні, Польщі та Росії збирають 80 % світового врожаю цих ягід. Щороку Україна збирає понад 25 тис. т смородини. Наразі спостерігається зниження площ під цією культурою. В останні роки Україна експортує 50–70 т замороженої чорної смородини, майже всю продукцію купили країни ЄС. Сучасний тренд – це вирощування органічної продукці ї, яка має високий попит на світовому ринку.
Вченими встановлено, що біохімічний склад ягід смородини залежить від багатьох умов: ґрунтово-кліматичних, сортових особливостей, агротехніки вирощування, застосування ріст регулюючих речовин тощо. Наразі ягоди чорної смородини мають високу біологічну цінність, завдяки високому вмісту аскорбінової кислоти (95,0–390,0 мг/100 г) та інших цінних сполук, що надзвичайно актуально в сучасних екологічних умовах. Тому в сучасних ринкових умовах в першу чергу доцільно відбирати сорти та гібриди смородини з високим вмістом аскорбінової кислоти.