Остання редакція: 2019-07-17
Тези доповіді
Кукурудза (Zea mais L.) — є однією з найбільш високо продуктивних злакових культур уні версального призначення, як у вирощують для продовольчого, кормового і технічного використання. У всіх країнах світу для продовольчих потреб використовується приблизно 20 % зерна кукурудзи, для технічних 15–20 %, на корм худобі 60–65 %. У нашій країні кукурудза є найважливішою кормовою культурою. За її рахунок тваринництво забезпечується концентрованими кормами, силосом і зеленою масою. Найбільш цінний корм – зерно кукурудзи, яке містить 9–12 % білків, 65–70 % вуглеводів, 4–8 % олії, 1,5 % мінеральних речовин.
Серед усі х культурних рослин, що вирощуються у світі, кукурудза поряд із іншими зерновими займає одну з провідних позицій та є найбі льш різноплановою злаковою культурою. До того ж слі д зауважити, що за останні роки врожайність кукурудзи порівняно з іншими культурами в Україні сягнула найвищої позначки, за останні 20 років та становить бі льше ні ж на 50 %. Провідна роль у цьому належить селекційному прогресу та врожайності кукурудзи, який неухильно просуває цю культуру дедалі вище у рейтингу найуспішніших культур для вирощування.