Розмір шрифту:
Порівняльна характеристика за морфологічними особливостями нових сортів Cucumis melo L ., придатних для поширення в Україні
Остання редакція: 2019-07-17
Тези доповіді
Cucumis melo L. – баштанна культура родини гарбузових. Високою популярністю диня зобов’язана своїми цінними дієтичними, смаковими і поживними властивостями. У дині міститься велика кількіс ть сахарози і фруктози, які надають їй солодкість, а м’якоть і шкірка дині містять різні корисні амінокислоти, макро- та мікроелементи, вк лючаючи антиоксиданти, клітковину та інше. Вирощується в районах з великим сонячним випромі нюванням. Диня походить з Середньої Азії. Це давня культура. Вирощується у південних областях України, що зумовлено родючими, середніми за механічним складом ґрунтами, які добре прогріваються, із середньодобовою температурою та відносною вологістю повітря, близькими до оптимальни х , а також достатнім світлозабезпеченням. Урожайність 25–30 т/га. Напрямом селекційної роботи на сучасному етапі є створення холодостійких сортів та гетерозисних гібридів дині різних груп стиглості, високоврожайних, стійких до шкодочинних хвороб, із високими смаковими якостями плодів та адаптивною здатністю. Виведення високоврожайних ранньостиглих та середньоранніх сортів і гібридів дозволить отримати певний прибуток за рахунок збі льшення обсягів виробництва і отримання продукції у ранній період.
Full Text:
PDF