Остання редакція: 2019-07-18
Тези доповіді
Існують багато напрямків використання гарбуза – на столові цілі для виготовлення гарбузових напоїв, пюре, чіпсів, олії, в народній кулінарії, як кормову культуру, при промисловому виробництві пектину, каротину та лікарських препаратів тощо. З цими напрямами були пов’язані і основні напрями селекційної роботи з гарбузом в Дніпропетровській дослідній станції ІОБ НААН. Селекцією на урожайність за розмірами і масою плода було створено сорт ‘Народний ́, на кущовість – ‘Лель’, ‘Валок’, ‘Світень’, на голонасінність – ‘Гамлет’ і ‘Маслянка’, на цукристість – ‘Славута’, ‘Ждана’, ‘Ювілей’, ‘Слава F1’, на каротин – ‘Бальзам’, ‘Полянин’, на скоростиглість – ‘Доля’, на насіннєву продуктивність – ‘Український багатоплідний’, ‘Валок’, ‘Світень’, ‘Народний’, ‘Лель’, на лежкість – ‘Славута’. Для широкого використання в Україні станцією заявлено 13 сортів і 1 гібрид трьох видів гарбуза – звичайного, великоплідного і мускатного.
‘Український багатоплідний’. У Державному реєстрі сортів рослин України (далі – Реєстр) з 1950 року. Вид Cucurbita pepo L. Ранньостиглий (90–100 діб). Довгоплетистий. Плід обернено-яйцевидний, масою 4–6 кг, оранжевий з темно-оранжевими смугами. М’якоть оранжева, вміст сухої речовини – 6,8–9,7 %, цукрів – 5,4–5,9 %, каротину – 2,1–4,2 мг/100 г. Насіння кремове. Маса 1000 шт. – 180–250 г, вихід насіння –1,2–1,3 %. Урожайність плодів – 20–30 т/га, насіння – 2,4–3,9 ц/га. Насіння користується попитом на внутрішньому і світовому ринках.