Наукові конференції України, V Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
Оновлення реєстру сортів рослин України сортами буряка цукрового
Т. Д. Сонець, С. М. Гринів

Остання редакція: 2019-07-18

Тези доповіді


Буряк цукровий виведено з дикоростучих форм, взятих з побережжя Середземного моря. Вперше добув цукор з буряка цукрового німецький учений Маркграф у 1747 році. Власне цю культуру ще не можна було назвати цукровий буряк, оскільки цукор добули із листкової форми – мангольда, маючи лише 1,4 % цукристості.

На сьогодні, в Україні, це основна технічна культура з якої виробляють цукор. За поживністю буряк цукровий значно перевищує кормовий. Так 100 кг коренеплодів відповідають 26 корм. од. і містять 1,2 кг перетравного протеїну, а 100 кг листків – 20 корм. од. і 2,2 кг протеїну. Це одна з найпродуктивніших сільськогосподарських культур.


Full Text: PDF