Наукові конференції України, V Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
Вміст сирого протеїну в зразках зеленої маси залежно від ґрунтово-кліматичної зони вирощування
О. В. Топчій, А. П. Іваницька

Остання редакція: 2019-07-18

Тези доповіді


Джерело вітамінів для сільськогосподарських тварин – рослинні корми. Кормові засоби за групами зелених, грубих, соковитих та концентрованих кормів значно відрізняються за вмістом сирого та його якістю. Так, при високому вмісті води і вуглеводних фракцій частка протеїну зменшується. Для забезпечення сільськогосподарських тварин біологічно повноцінно кормовим протеїном важливо зберігати і підвищувати вміст протеїну з високим рівнем незамінних амінокислот, що цілком реально виходячи зі зміни амінокислотного складу. На амінокислотний склад груп кормів впливає походження, вид рослин, умови зростання, способи збирання та зберігання.

За вмістом сирого протеїну однією з найкращих кормових культур є люпин вузьколистий, у середньому в насінні міститься 32, 3 %, а залежно від сорту і ґрунтово-кліматичних умов коливається в межах 26, 3–36, 8 %. Завдяки симбіозу з бульбочковими бактеріями за період вегетації він засвоює з повітря близько 150–200 кг/га азоту та може залишити в ґрунті до 50–150 кг/га для наступних культур сівозміни.


Full Text: PDF