Остання редакція: 2019-07-18
Тези доповіді
Ріпак озимий – цінна сировина для отримання рослинної олії та кормового білка. Ріпак є надзвичайно цінною кормовою культурою, оскільки при переробці з 100 кг насіння, отримують не лише багато олії, а й 55–57 кг макухи, що містить 32–34 % білка та 10–18 % олії, або шроту який містить 34–38 % бі лка і лише 2–5 % олії. Також з нього виробляють сінаж, кормові гранули, брикети завдяки тому, що ріпак легко силосується й може бути використаний як інградієнт приготування кормів.
Щодо вмісту олії в насінні йому належить перше місце серед усіх олійних культур (38–41 кг з 100 кг насіння) родини хрестоцвітих . Залежно від умов вирощування насіння ріпаку озимого містить 40–50 % олії, яка має підвищену біологічну цінність та є висококалорійною. У районах Захі дного Лісостепу за виходом олії з гектара ріпак не поступається жодній культурі.