Розмір шрифту:
Морфологічні особливості сортів квасолі виткої в Лісостепу України
Остання редакція: 2019-07-18
Тези доповіді
Серед бобових овочевих культур квасоля є однією з найпоширеніших в Україні. В їжу використовують недоспілі плоди (лопатки) і насіння у відвареному чи тушкованому вигляді. Насіння та недоспілі плоди містять у собі речовини, необхідні для повноцінного харчування людини. Цінність квасолі полягає в тому, що вона багата на білок, який легко засвоюється організмом людини (на 75 %) і прирівнюється до білка м’яса та риби. У насінні його міститься до 23-30 %, а в недостиглих плодах – 2–3,5 %. Цінується квасоля не тільки за вміст білка, а й вітамінів В1, В2, В6, РР, С, каротину, мінеральних солей калію, натрію, магнію та кальцію. Такий комплекс позитивно впливає на стан організму, шкіри, нігтів і волосся. Квасоля має важливе й агротехнічне значення – завдяки життєді- яльності бульбочкових бактерій здатна збагачувати грунт азотом. Це дає можливість вирішувати відразу дві проблеми. По-перше, дешево підвищувати родючість овочевої сівозміни і по-друге, забезпечувати грунт екологічно чистим азотом.
Full Text:
PDF