Наукові конференції України, V Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
Технологічні показники зерна жита озимого залежно від умов зберігання
Н. О. Ящук, М. О. Деняченко

Остання редакція: 2019-07-18

Тези доповіді


Багатокомпонентний склад зернівки жита зумовлює його різноцільове використання. Головна соціальна роль жита – забезпечення населення високоякісним житнім хлібом та іншими хлібобулочними виробами. Також, важливо знизити кількісні і якісні втрати зерна під час зберігання, які залежать від вологості, температури та доступу повітря.

Дослідження проводилися в лабораторії кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика із зразками зерна жита озимого сортів ‘Синтетик 38’ та ‘Сіверське’, вирощених в зоні Полісся України в умовах ФГ «Ялцівcькe» у 2017 році. Схема досліджень передбачала зберігання зерна жита за трьох режимів: зберігання зерна у сухому стані у тканинних мішках; зберігання зерна в охолодженому стані за температури +5–+10 0С у тканинних мішках та зберігання зерна без доступу повітря у герметичних поліетиленових рукавах.


Full Text: PDF