Остання редакція: 2019-07-18
Тези доповіді
Багатокомпонентний склад зернівки жита зумовлює його різноцільове використання. Головна соціальна роль жита – забезпечення населення високоякісним житнім хлібом та іншими хлібобулочними виробами. Також, важливо знизити кількісні і якісні втрати зерна під час зберігання, які залежать від вологості, температури та доступу повітря.
Дослідження проводилися в лабораторії кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика із зразками зерна жита озимого сортів ‘Синтетик 38’ та ‘Сіверське’, вирощених в зоні Полісся України в умовах ФГ «Ялцівcькe» у 2017 році. Схема досліджень передбачала зберігання зерна жита за трьох режимів: зберігання зерна у сухому стані у тканинних мішках; зберігання зерна в охолодженому стані за температури +5–+10 0С у тканинних мішках та зберігання зерна без доступу повітря у герметичних поліетиленових рукавах.